Bahasa Vietnam dan Negara

Posted by & filed under Vietnam Travel Guide.

Bahasa Vietnam dan Negara

Vietnam bukan suatu negara peperangan tetapi sebuah negara yang aman dan indah. Selepas liberalisasi dan penyatuan semula “Do Moi” dari tahun 1986, Vietnam telah menjadi tempat menarik untuk pelancongan dan perniagaan. Dari Utara hingga ke Selatan Vietnam anda boleh rasa dan melihat  banyak perbezaan keindahan muka bumi, sejarah, budaya, dan masyarakat dan juga bersiar-siar untuk bermakan angin.

Apabila dilihat dari peta, Vietnam terletak di tengah-tengah Asia Tenggara dan berbentuk seperti huruf S. Ia terletak di Semenanjung Indochina – negara ini bersempadan dengan China, Laos, Kemboja, Lautan Timur dan Lautan  Pasifik di sebelah Timur dan Selatan dengan garisan pantai  sepanjang 3,260 km, kawasan tanah sebanyak 330,991 kilometer persegi dan jumlah panjang  negara  tersebut ialah 1650km dari titik paling Utara ke Selatan.

Beberapa falsafah yang hebat dan agama telah membentuk kehidupan rohani masyarakat Vietnam. Sumber asli Vietnam menawarkan landskap yang belum terjamah, pantai dara, bukit  dan gunung yang melambung tinggi, sungai dan mata air yang aman. Dikatakan lagi, sejarah yang panjang dan budaya yang tersendiri  bertindak sebagai magnet tambahan untuk kali pertama dan pengembalian pengunjung yang seiras.

Populasi Republik Sosialis Viet Nam adalah lebih daripada 80 juta populasi bandar terdiri daripada kira-kira19.7. Terdapat 54 kumpulan etnik minoriti menduduki Vietnam. Akaun penduduk “Kinh” (atau Viet) adalah lebih kurang 90% daripada populasi. Kumpulan etnik minoriti utama termasuk Tay, Thai, Muong, H’mong, Dao dan Khmer.

Bahasa Vietnam adalah bahasa utama tetapi Inggeris, Perancis, German dan Rusia boleh dikomunikasi di bandar-bandar utama. Bahasa Vietnam menggunakan abjad Latin!

Contoh : Xin chào (hai, selamat pagi)

Informasi Am Vietnam

Dengan visa Vietnam yang ringkas dan mudah, mengapakah tidak anda melancong ke Vietnam untuk melihat kecantikan tersembunyi Vietnam, Negara Vietnam yang terindah dan masyarakat yang mesra.

Comments are closed.