Keperluan syarat pengunjung untuk masuk dan keluar Vietnam

Posted by & filed under Vietnam Travel Guide.

Keperluan syarat pengunjung untuk masuk dan keluar Vietnam

Untuk memasuki Vietnam, anda memerlukan suatu pasport sah dengan sekurang-kurangnya enam bulan baki kesahihan dan visa Vietnam, dokumen pengecualian visa, atau suatu surat kelulusan yang bertulis untuk visa sewaktu ketibaan. Anda boleh mendapatkan visa atau dokumen pengecualian visa dari kedutaan atau konsulat Vietnam sebelum mengunjung ke Vietnam. Untuk mendapatkan suatu surat kelulusan yang bertulis, anda mesti menghubungi agensi pelancongan sebelum berlepas. Warga Amerika telah melaporkan agensi-agensi pelancongan yang tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan.

Jika anda tiba tanpa visa Vietnam, surat pengecualian, atau kelulusan bertulis untuk visa sewaktu ketibaan yang selayaknya, anda tidak akan dibenarkan masuk dan akan tertakluk kepada deportasi segera. Visa Vietnam selalunya sah untuk hanya satu kemasukan, melainkan pengunjung tersebut membuat permintaan khas untuk visa berganda, yang mana mungkin terdapat sedikit peningkatan yuran. Jika anda bercadang untuk meninggalkan Vietnam dan masuk semula daripada negara lain, sila pastikan bahawa visa anda adalah visa kemasukan berganda. Jika ia adalah hanya kemasukan tunggal, anda akan perlu mendapatkan visa yang lain sebelum kembali ke Vietnam.

Sila ambil perhatian bahawa terdapat dua yuran untuk mereka yang ingin memungut visa sewaktu ketibaan di lapangan terbang Vietnam : 1) yuran setem visa di lapangan terbang 2) yuran pemprosesan visa juga dipanggil bayaran yuran perkhidmatan kepada ejen yang menguruskan visa. Jika anda bercadang untuk melancong ke Vietnam melalui jalan darat, anda harus mendapatkan sejenis visa Vietnam yang ditampal di pasport, sila hubungi secara terus di kedutaan Vietnam/konsulat untuk mendapatkan visa jenis ini jika melancong melalui jalan darat ke Vietnam.

Walaupun anda mempunyai visa yang sah, anda mungkin ditolak untuk masuk ke Vietnam. Kami mengingatkan anda bahawa peraturan imigresen Vietnam memerlukan warga asing memasuki Vietnam untuk hanya menjalankan aktiviti untuk apa yang visa mereka dikeluarkan. Jika anda menukar tujuan kunjungan anda, anda mesti mendapatkan kebenaran untuk berbuat demikian terlebih dahulu daripada pihak berkuasa Vietnam yang berkenaan.

Jika pasport anda hilang atau dicuri di Vietnam, anda mesti mendapatkan pasport gantian dan visa Vietnam gantian kedua-duanya sekali. Jika anda berada dalam kecemasan, sila hubungi kedutaan anda konsulat besar boleh mengeluarkan anda pasport gantian kesahihan terhad hanya dalam sehari; walaubagaimanapun, kerajaan Vietnam memerlukan tiga hingga lima hari pekerjaan, tambahan daripada hari permohonan untuk mengeluarkan visa gantian.

Informasi Am Vietnam

Dengan visa Vietnam yang ringkas dan mudah, mengapakah tidak anda melancong ke Vietnam untuk melihat kecantikan tersembunyi Vietnam, Negara Vietnam yang terindah dan masyarakat yang mesra.

Related Posts

Iklim & Cuaca Vietnam

On

Iklim & Cuaca Vietnam Vietnam mempunyai iklim tropika, yang mana dicirikan oleh banyak cahaya matahari,… more →

Visa kemasukan Vietnam

On

Visa kemasukan Vietnam Hanya warganegara untuk negara-negara tertentu boleh melawat Vietnam  tanpa memerlukan visa kemasukan… more →

Comments are closed.