Visa kemasukan Vietnam

Posted by & filed under Vietnam Travel Guide.

Visa kemasukan Vietnam

Hanya warganegara untuk negara-negara tertentu boleh melawat Vietnam  tanpa memerlukan visa kemasukan Vietnam. Negara-negara ini termasuk: Kebanyakan warganegara daripada negara-negara ASEAN tidak memerlukan visa Vietnam untuk melawati Vietnam yang kurang daripada 30 hari; warganegara Korea, Jepun, Rusia & Scandinavians (pemegang pasport Norway, Denmark, Sweden dan Finland) tidak memerlukan visa Vietnam untuk melawati Vietnam dalam tempoh 15 hari. Semua warganegara yang lain adalah harus mendapatkan visa kemasukan Vietnam sebelum berlepas (visa Vietnam yang dikeluarkan sebelum berlepas oleh konsulat atau kedutaan Vietnam) atau visa kemasukan Vietnam yang diluluskan terlebih dahulu (visa dikeluarkan pada masa ketibaan di lapangan terbang antarabangsa Vietnam) di berikan sebelum ketibaan di Vietnam.

Yang selanjutnya adalah maklumat pengecualian visa Vietnam yang anda perlu tahu :

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk perjalanan yang kurang daripada 30 hari: Untuk warganegara Thailand, Filipina, Malaysia, Singapura, Indonesia, Myanmar, Kemboja, Brunei, dan Laos

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk perjalanan yang kurang daripada 15 hari: Untuk warganegara Jepun, Korea Selatan, Sweden, Norway, Denmark, Finland dan Rusia.

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk perjalanan yang kurang daripada 90 hari atau untuk beberapa lawatan dalam 6 bulan: Untuk warganegara Perancis yang memegang pasport diplomatik rasmi yang sah.

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk perjalanan yang kurang daripada 60 hari: Untuk warganegara Chile yang memegang pasport diplomatik rasmi yang sah.

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk perjalanan yang kurang daripada 60 hari: – Pemegang “APEC Business Travel Card” (ABTC) dan ahli ekonomis daripada “Asia Pacific Economic Cooperation” (APEC)

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk melancong ke Pulau Phu Quoc – Vietnam: Pelancong asing dan warganegara Vietnam yang mempunyai pasport negara asing yang memasuki Vietnam melalui pintu sempadan antarabangsa dan kemudiannya melancong ke Pulau Phu Quoc dan tinggal di Phu Quoc yang kurang daripada 15 hari akan juga dikecualikan daripada permohonan visa Vietnam. Pasport mesti sah untuk sekurang-kurangnya 45 hari. Setelah tiba di Pulau Phu Quoc, jika pengunjung ingin melancong ke lokaliti yang lain atau menetap di pulau untuk lebih dari 15 hari, jabatan imigresen akan bertanggungjawab untuk mengeluarkan visa pada masa itu juga.

– Visa kemasukan Vietnam tidak diperlukan untuk warganegara Vietnam yang tinggal di luar negara jika mereka menetap kurang daripada 90 hari dan memegang sijil pengecualian visa Vietnam.

Itu adalah beberapa informasi mengenai pengecualian visa Vietnam yang kami ingin anda tahu.

Informasi Am Vietnam

Dengan visa Vietnam yang ringkas dan mudah, mengapakah tidak anda melancong ke Vietnam untuk melihat kecantikan tersembunyi Vietnam, Negara Vietnam yang terindah dan masyarakat yang mesra.

Related Posts

Peraturan Kastam Vietnam

On

Peraturan Kastam Vietnam Swaktu ketibaan di Vietnam, anda mesti mengisi borang ketibaan-berlepas yang berwarna putih… more →

Makanan Keistimewaan Vietnam

On

Makanan Keistimewaan Vietnam Vietnam mempunyai bekalan makanan yang banyak dan menghuraikan teknik penyediaan makanan. Persediaan… more →

Comments are closed.